VM i cyklecross, Valkenburg – Dag 1

Så blev verdensmesterne i skudt igang på den (meget) mudret rute omkring Cauberg og intet mindre end 2 guldmedaljer til england og en til belgien.

 

Foto: Balint Hamvas – cyclephotos.co.uk

 

Som man tydeligt har kunne se på billederne fra Valkenburg, var der allerede under opvarmningsdagene, lagt op til at det ville blive en mudderfest her i weekenden. Mudderfest må man sige at det var igår. Hvad der snildt kunne køres til sidste års World Cup i Valkenburg, skulle nu løbes ellers køres i et helt andet tempo. Juniornes omgangstider lå som de hurtigeste på 10.05, hvor Damer U23 var på 12.09 og Dame elite var på 12.04. Dame U23 skulle også kun køre 3 omgange hvor de andre to starter fik 4 omgange hver.

 

 

Ben Tulett kørte for Charlie

 

Foto: Balint Hamvas – cyclephotos.co.uk

 

Juniornes løb var virkelig et spændende løb, hvor ingen kunne være på sejr, før stregen var krydset. Loris Rouiller havde på første omgang lagt sig i spidsen og fået et hul som allerede der, kunne se afgørende ud. Det udfordrende rute ville dog noget andet og kort tid efter var det Ben Tulett og Tomas Kopecky der lå og kæmpede om VM-trøjen. Tulett fik trukket fra, men blev hentet igen og så trak han fra igen og så sig ikke tilbage.

Ben Tulett kunne krydse stregen som verdensmester i Junior og den første ud af to guldmedaljer til England.

Hele Tuletts løb blev kørt for Charlie Craig. “På sidste omgang var det med Charlie i tankerne der gjorde jeg fandt de sidste kræfter og kom igennem”, sagde Tulett.

Charlie Craig var et kæmpe cykeltalent på 15 år, som en dag lagde sig til at sove og aldrig vågnede igen. En ung rytter der trods sin død har inspireret mange andre unge til at komme op på cyklen.

 

En presset Richards

 

Foto: Balint Hamvas – cyclephotos.co.uk

 

Storfavoritten i damernes U23-løb, Evie Richards, havde igår en rigtig hård dag på kontoret. Fra første omgang tog hun føringen og viste konkurrenterne hvem der var stærkeste. Dog skulle ruten lige køres igennem 3 gange inden hun kunne kalde sig verdensmester for 2. gang i U23. Undervejs havde Richards nemlig problemer med at skrifte gear, og havde derfor kun et af de helt lave gear. “Defekten” skete da hun var længst væk fra depotten. Så man kunne hurtig spottet panik ved den unge brite der dog stadig holdte sig forspring på 30 sek. trods defekten.

Da Evie Richards krydsede målstregen gik der ikke længe før hun nærmest faldt af cyklen og måtte bæres ind til omklædning- og interviewteltet. Beviset på hvor hård ruten er og at alle kræfter blev brugt derude.

 

Sanne Cant fortjener VM-trøjen

 

Foto: Balint Hamvas – cyclephotos.co.uk

Sanne Cant viste igår at hun er VM-trøjen værdig, i et løb hvor 10 forskellige faktisk kunne have taget trøjen.

Sidste år skulle hun lige køre fra Marianne Vos, inden hun kunne tage titlen og i år var den stærke Katherine Compton fra USA, hun skulle besejre.

Eva Lechner havde ellers sat et højt tempo lige fra start og havde fået nogle sekunder på de andre ryttere. Dog skred hun ud under hegnet på en af off-camberne, hvor hun røg noget tilbage inden hun fandt rytmen. Cant, kom op og prøvede at få så meget tid hun kunne på Compton inden hun sad i Cant baghjul og kort efter gik forbi hende. Det var dog tydeligt at se Cant var stærkest på løbesektionerne, hvor Compton havde fordelen i mudret.

Både Cant og Compton skiftes til at tage føringer og få lidt sekunder på hinanden inden, Cant trak dog fra tilsidst hvor Compton ikke kunne sidde med mere og måtte se sig slået af en bedre rytter.

 

 

Danskerne i Valkenburg

 


Foto: Balint Hamvas – cyclephotos.co.uk

 

Deltagelse fra Danmark her i år ikke være noget særligt. Kun 10 ryttere er blevet sendt til Holland for at vise flaget. Man kan dog undre sig over der ikke er flere, nu vi skal være værter for VM i Bogense til næste år.

Samtidig skal det også give mening at sende rytterne derned, men jeg savner dog nogle navne på listen fra Danmark.

 

I junior-klassen havde vi 4 ryttere med og favoritterne til at levere et resultat var Joshua og Ian. Vi fik da også et hurtig billede af Joshua på første omgang hvor han lå nummer 20, men faldt efterfølgende tilbage. Ian Millenium blev bedste danske med son 50. plads, Simon Bak kom ind på en 59. plads, Joshua Gudnitz på en 61. plads og Alfred Christiansen på en 65. plads. Feltet var på 74 ryttere.

 

I Dame U23 havde vi Dame elite Danmarksmester, Malene Degn med. Malene kørte virkelig godt til sidste år VM, hvor hun startede bagerst og fik kørt sig ind på en flot 8. plads.
Forventningerne til Malene var nu lidt højere end sidste år. Desværre får Malene ikke den bedste start og kommer ikke rigtig med, hvilket gør hun bliver fanget bag de andre ryttere.
Hun formår dog alligevel at køre sig op igennem feltet og ender på en flot 16. plads, som er det bedste danske resultat indtil videre ved dette års VM.

 

I Dame elite var Kristina Thrane med som eneste dansker. Sidste år kørte hun VM og første udlandske løb nogenside, hvilket gav hende mod på mere. Til DM tog hun en flot 3. plads, som også er derfor hun blev sendt til VM for Danmark.
Kristina startede 3. bagerst og kom en på en 38. plads. Kristina er med for at lære og udvikle sig. Hvor Kristina har kørt studie sideløbende med cyklingen, er det flot at blive udtaget og en 3. plads til DM.
Måler man op imod nogle af de andre damer i klassen, så har Thrane mange år tilbage i denne klasse, da nogle af konkurrenterne tæt på 40 år.

 

Se live timing og resultatlisterne HER:

 

Ruten

 

 

Ruten er 2900 meter og desginet af intet mindre end Adrie Van Der Poel. Hvis efternavnet lyder bekendt, så er det fordi han er far til Mathieu og David Van Der Poel.

Ruten er lagt på toppen at Cauberg i Valkenberg og har intet mindre end 100 højdemeter pr. omgang. Så det er lagt fra “a walk in the park”. Billedet under, giver en ide om hvor meget mudder der pt. er på ruten.

 


Foto: Balint Hamvas – cyclephotos.co.uk

Program for VM i Valkenburg

 

Lørdag d. 3. Februar

09.00 – 10.30 – Officiel træning på ruten
11.00 – 11.45 – Junior
11.45 – 12.30 – Officiel træning på ruten
13.00 – 14.00 – Dame U23
14.00 – 14.30 – Officiel træning på ruten
15.00 – 16.00 – Dame elite

 

Søndag d. 4. Februar

09.00 – 10.30 – Officiel træning på ruten
11.00 – 12.00 – Herre U23
12.15 – 14.30 – Officiel træning på ruten
15.00 – 16.15 – Herre elite